Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mesić podnio ostavku na dužnost počasnog predsjednika SABA


Ostavka u želji da poštedi SABA bilo kakvih negativnih posljedica

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić podnio je u utorak ostavku na dužnost počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) u želji, kako je naveo, da Savez poštedi negativnih posljedica nastalih objavljivanjem snimki s njegovim izjavama iz 1990. i 1992. godine.

Pred desetak dana objavljen je video zapis njegovog razgovora iz 1992. godine s nižim vojnim zapovjednicima u kojem on među ostalim Jasenovac naziva radnim logorom u kojem nije bilo masovnih likvidacija. Te su kvalifikacije izazvale oštre reakcije i osude u hrvatskoj javnosti.

„Razmotrivši stanje nastalo nakon objavljivanja snimke s mojim, ponavljam i ovom prilikom, apsolutno neprihvatljivim izjavama iz godine 1992., kao i one kasnije objavljene iz godine1990, te uzimajući u obzir činjenicu da vjerojatno postoje još i druge moje snimke iz toga vremena s jednako neprihvatljivim izjavama, a u želji da poštedim Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske bilo kakvih negativnih posljedica, podnosim ostavku na funkciju počasnog Predsjednika SABA-e“, stoji u Mesićevoj ostavci podnesenoj predsjedniku SABA-e Franji Habulinu.

„Neću se pozivati na to da sam tako govorio u razdoblju od neke tri godine, iznoseći ono što je tada bila politika HDZ-a, a što je – to je danas više nego očito – i ostalo politika te stranke. Jednako kao što se neću pozivati ni na činjenicu da sam u razdoblju od dvadesetak godina, a osobito u vremenu kada sam obnašao dužnost predsjednika Republike Hrvatske, zastupao dijametralno oprečna stanovišta,“ ističe Mesić dodajući da, ne opravdavajući se, preuzima punu odgovornost za ono što je izrekao.

Ove Mesićeve stare snimke objavila je nezavisna produkcija „Bujica“ koja se emitira na više lokalnih TV postaja u Hrvatskoj. Njezin autor i voditelj Velimir Bujanec bio je organizator prosvjeda pred Agencijom za elektroničke medije u siječnju 2016. zbog trodnevnog oduzimanja koncesije lokalnoj televiziji Z! zbog nacionalističkog ispada u jednoj emisiji. Također, studenog 2014. telefonski je u svojoj emisiji ugostio Vojislava Šešelja.

XS
SM
MD
LG