Dostupni linkovi

Hrvatska državljanka zadržana u LA ali ne po osnovu Trumpove uredbe


Protesti koji se održavaju širom SAD uključuju i aerodrom LAX u Los Angelesu
Protesti koji se održavaju širom SAD uključuju i aerodrom LAX u Los Angelesu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je putem Generalnog konzulata u Los Angelesu, saopštilo je da je stupilo u kontakt s nadležnim institucijama u SAD-u koje su potvrdile da hrvatskoj državljanki po dolasku u zračnu luku Los Angeles, u subotu 28. siječnja 2017. godine, nije odobren ulazak u SAD tijekom uobičajenog imigracijskog postupka.

No, navedeno nije imalo nikakve veze s odlukom koju je predsjednik Donald Trump potpisao 27. siječnja 2017. godine.

Ministarstvo zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka ne može ulaziti u detalje cijelog slučaja, priopćeno je iz MVEP-a.

MVEP podsjeća kako valjana viza u putovnici nije jamstvo ulaska u zemlju, obzirom da se prilikom ulaska obavlja granična kontrola. Prilikom obavljanja granične kontrole granična policija ima ovlasti poništenja/ukidanja vize ukoliko utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na državno područje određene zemlje, navodi se.

Podsjećamo, mediji su javljali kako je zbog zabrane ulaska u SAD za muslimane iz nekoliko zemalja, u međunarodnoj zračnoj luci u Los Angelesu zadržana navodno i jedna Hrvatica.

Izvor iz ACLU-a, neprofitne organizacije civilnog društva koja pomaže onima na koje se odnosi Trumpova zabrana, tvrdi da je žena iz Hrvatske došla u Los Angeles iz Pariza te da je bila prisiljena potpisati dokumente kojima predaje svoju turističku vizu za ulazak u SAD i naloženo joj je da se mora vratiti u Pariz.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske potvrdilo je zadržavanje, no ono nije na temelju Trumpove odluke nego zbog nečeg drugog.

XS
SM
MD
LG