Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irački parlament odobrio uzvratne mjere protiv građana SAD


Sa jednog od protesnih skupova širom SAD

Irački paralment iglasao je odluku kojom će od vlade te zemlje tražiti da uvede "uzvratne" mjere prema SAD, nakon što je izvršnom uredbom prošle sedmice američki predsjednik Donald Trump zabranio građanima Iraka i još šest muslimanskih država ulazak u SAD na četri mjeseca, javio je Reuters.

Trumpova odluka razljutila je među ostalima i Iračane u čijoj se zemlji nalazi 5 000 američkih trupa koje pomažu iračkim i regionalnim kurdskim snagama u borbi protiv militanata "Islamske drževe".

Irak je zatražio od nove američke administracije da još jednom razmotri uvedenu zabranu, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da je američka odluka "pogrešna".

"Neophodno je da nova američka administarcija razmotri svoju pogrešnu odluku".

Podsjećajući na njihovu saradnju u borbi protiv militanata "Islamske države", u saopštenju se dodaje: "Mi reafirmišemo iračku želju za jačanjem strateškog partnerstva između dvije zemlje".

Širom SAD na aerodromima, u nedjelju su održani protesni skupovi, koje su predvodili političari, guverneri, senatori i gradonačelnici velikih gradova zbog Trumpove izvršne uredbe koja zabranjuje muslimanima iz sedam zemlja ulazak u SAD na četri mjeseca.

Odluka je izazvala i brojne druge kritike.

XS
SM
MD
LG