Dostupni linkovi

Tramp i saudijski kralj o Iranu, Siriji i Jemenu


Donald Tramp
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman založili su se za "strogu primenu" sporazuma o kontroli iranskog nuklearnog programa i složili su se o formiranju "sigurne zone" u Siriji i Jemenu, saopštila je Bela kuća.

Tramp i saudijski kralj su se složili da ne neophodno odgovoriti "na destabilizujuće aktivnosti Irana" u regionu", navodi se u saopštenju.

Bela kuća je dodala da su se dogovorili i o jačanju borbe protiv "radikalnog islamskog terorizma", izraz koji američki predsednik koristi za džihadiste.

Na zahtev američkog predsednika, saglasili su se da se formiraju "sigurne zone" u Jemenu i Siriji i da će podržati i "druge ideje da se pomogne mnogim izbeglicama raseljenim zbog sukoba koji su u toku", saopštila je Bela kuća.

Međutim, saudijska agencija Spa je javila da je kralj Salman "prihvatio da podrži uspostavljanje sigirnih zona u Siriji", a Jemen se ne pominje.

Kralj Salman i predsednik Tramp su razgovarali i o "strateškom partnerstvu svoje dve zemlje u 21. veku" i odlučili da razmene posete, javila je agencija Spa.

XS
SM
MD
LG