Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović: Krajnje je vrijeme za reorganizaciju BiH


Dragan Čović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović izjavio je danas kako je krajnje vrijeme za reorganizaciju Bosne i Hercegovine jer je, kako je kazao, sadašnji ustroj očigledna prepreka u svakodnevnom životu.

"Mislim kako je krajnje vrijeme da se taj proces (reorganizacije) završi, da se stalno ne držimo taocima loše organizacije koja ne može odgovoriti našim nastojanjima, prije svega kada je riječ o euroatlantskim integracijama", izjavio je Čović uoči početka 7. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru, odgovarajući na novinarski upit kako komentira negativne reakcije pojedinih bh. političarana nedavnu izjavu hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule o tome da BiH treba preurediti po načelima federalizacije.

"Picula je samo jedan od onih koji u zadnje dvije godine govore vrlo jasno o potrebi federalizacije BiH u smislu racionalne organizacije naše domovine i ostvarenja apsolutne jednakopravnosti, i tri konstitutivna naroda, i svih građana u BiH. To je ono što i mi pričamo", kazao je Čović, dodavši kako u BiH i danas postoji određeni oblik federalizma.

"Pa ne znam zašto bi nekome smetala naznaka federalizma u BiH kada on i danas živi u ovoj zemlji na neki način", zapitao se hrvatski član Predsjedništva BiH.

Na novinarski upit što misli o reakciji predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je nakon jučerašnjeg sastanka s izvjestiteljem Europskog parlamenta BiH Cristianom Dan Predom kazao kako nema govora ni o kakvim procesima centralizacije, unitarizacije ili federalizma, Čović je odgovorio kako "svatko može od nas govoriti u ime svoje BiH s pozicije koju obnaša, ali je jasno da ne govori sadržajno u ime BiH".

"Bilo koji stav koji izlazi iz BiH mora imati uravnotežen konsenzus svih strana koji su se dužni dogovoriti oko takvog stava", istaknuo je Čović.

Dodao je kako je potrebno mnogo manje temperamenta i naboja koji se sad u javnosti pokazuje, jer je, kako je kazao, evidentno da je stiglo vrijeme da se "ti problemi riješe".

"Više ne možemo ove stvari sklanjati pod stol. Nakon više od 20 godina od Daytona došlo je vrijeme da racionaliziramo odnose u BiH, ali istodobno zaštitimo BiH od bilo kakvih podjela", poručio je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH.

XS
SM
MD
LG