Dostupni linkovi

Bijela kuća: Trump danas razgovara s Putinom, Hollandeom i Merkel


Bijela kuća
Bijela kuća

Američki predsjednik Donald Trump danas će razgovorati s liderima Rusije, Francuske i Njemačke, saopštila je Bijela kuća.

Portparol Bijele kuće Sean Spicer naveo je na Twitteru da će Trump pored zakazanog telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, razgovorati i s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Putin i Trump već su razgovarali telefonom u novembru, nedugo nakon Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima, kada su se saglasili o potrebi za "normalizacijom" odnosa Moskve i Washingtona, ozbiljno uzdrmanih krizom u Ukrajini.

Prethodni predsjednik SAD-a Barack Obama uveo je krajem decembra, manje od mjesec dana prije odlaska iz Bijele kuće, nove sankcije Rusiji zbog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore i naložio protjerivanje 35 ruskih diplomata iz SAD.

S druge strane, Trump je više puta pohvalio Putina i izrazio nadu da će sa njim imati "veoma dobre odnose", dok je Putin Trumpa nazivao "sjajnim čovjekom punim talenata", pozdravljajući njegovu spremnost da obnovi rusko-američke odnose.

Detalji i teme razgovora Trumpa sa zvaničnicima tri zemlje nisu saopšteni.

XS
SM
MD
LG