Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gorbačov: Sve izgleda kao da se svijet priprema za rat


Posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov napisao je zabrinjavajući tekst za američki magazin Time, u kojem apeluje na zaustavljanje nove utrke u naoružanju između Rusije i SAD-a.

"Današnji svijet zatrpan je problemima. Ljudi koji donose odluke i određuju politike čine se zbunjenima i izgubljenima. No, nijedan problem danas nije važniji od militarizacije politike i nove utrke u naoružanju. Zaustavljanje te opasne utrke mora biti naš prvi prioritet. Sadašnja situacija postala je previše opasna", navodi Gorbačov.

Bivši sovjetski predsjednik je napisao i kako je 'sve više vojnika, tenkova i oklopnjaka kojji se dovlače u Evropu'.

"Ruske i NATO snage i naoružanje koje su nekad jedni druge gledale iz udaljenosti danas su raspoređene vrlo blizu jedne drugima, kao da će zapucati jedne na druge jer su u dometu. I dok se državni budžeti naprežu da bi ljudima osigurale osnovne potrebe, sve se više novca troši na vojsku. Lako se nalazi novac za sofisticirana oružja čija je destruktivna moć usporediva s onom oružja masovnog uništenja; za podmornice čija jedna salva može uništiti polovicu kontinenta, baš kao i za obrambene raketne sustave koji podrivaju stratešku stabilnost", napisao je Gorbačov, dodajući:

"Političari i vojni dužnosnici zvuče sve ratobornije, a odbrambene doktrine su sve opasnije. Komentatori i TV lica pridružuju se hukačkom zboru. Sve to izgleda kao da se svijet priprema za rat", upozorava Gorbačov.

XS
SM
MD
LG