Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Urednica HTV-a Jagoda Bastalić tužila za govor mržnje


Zgrada HRT-a

HTV-ova novinarka i urednica emisije Labirint Jagoda Bastalić podnijela je kaznenu prijavu zbog zločina iz mržnje protiv Dubravka Jošića, autora otvorenog pisma objavljenog na više opskurnih desnih portala, o čemu je i RSE izvještavao.

U pismu je Jošić, kako tvrdi, na temelju potpuno izmišljenih činjenica lažno optužuje da je početkom devedesetih radila za medije samoproglašene "Krajine", dok su joj otac i brat bili oficiri u vojsci pobunjenih hrvatskih Srba.

Svojim pismom Jošić je, po tvrdnjama iz kaznene prijave, poticao da se Jagodi Bastalić, zbog nacionalnog porijekla i pripadanja takvoj obitelji "onemogući rad na HRT-u, odnosno da joj se uskrati, ograniči ili uvjetuje pravo na obavljanje novinarske djelatnosti, pravo na zapošljavanje i napredovanje, uskraćujući ili ograničavajući joj slobodu govora, tj. slobodu mišljenja i izražavanja misli".

U prijavi stoji da je time, iz mržnje zbog nacionalnog ili etničkog porijekla, počinio čak tri kaznena djela – povredu ravnopravnosti, povredu slobode mišljenja i izražavanja misli te javno poticanje na nasilje i mržnju.

Uz sporne dijelove Jošićeva pisma odvjetnica Vesna Alaburić u prijavi je navela i da je njegovo prenošenje na nekoliko portala predstavljalo "javni poziv za linč" jer su prijavljenikovi komentari “potakli istomišljenike na još žešće i ekplicitnije uvrede, moralne i političke diskvalifikacije".

"Podnositeljica ove kaznene prijave zna da u sudskom postupku protiv prijavljenika može vrlo jednostavno dokazati netočnost njegovih tvrdnji i svu štetu koju je zbog ‘otvorenog pisma’ trpila, i još uvijek trpi", navodi se u prijavi.

Dodaje se kako u ovom slučaju nije presudna samo povreda prava osobnosti Jagode Bastalić.

"U istoj ili sličnoj situaciji dosad su bili ili jesu mnogi hrvatski novinari kojima su zbog objavljenih kritičkih mišljenja/stajališta ‘brojana krvna zrnca’ i koji su bili javno prokazivani kao ‘neprijatelji, izdajnici, izrodi, četnici’ i slično. Mnogi su zbog toga bili ili jesu izloženi javnim izljevima mržnje, pretrpjeli i trpe različite oblike diskriminacije pa i fizičkog nasilja", stoji u kaznenoj prijavi.

XS
SM
MD
LG