Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Susret Čović – Dodik: Neprihvatljiva revizija tužbe BiH protiv Srbije


Dragan Čović i Milorag Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović poručili su danas da je neprihvatljivo pokretanje revizije tužbe BiH za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Nakon sastanka u Banjaluci, Dodik je danas na konferenciji za novinare istakao da treba odbaciti bilo kakve aktivnosti po tom pitanju, te upozorio da će, ako bošnjački političari nešto takvo urade unilateralno, to predstavljati zloupotrebu procedura i funkcija.

On je istakao da situacija u BiH zahtijeva veći angažman na rješavanju unutrašnjih političkih, ali i ekonomskih pitanja.

Govoreći kao predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Dodik je naglasio da su timovi ove stranke i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) finalizovali dogovor u vezi sa prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH, te da je u vezi sa tim pitanjem ostao da se dovrši stručni dio posla.

On je poručio da saradnja SNSD-a i HDZ-a BiH nije protiv bilo koga, već joj je cilj upravo rjašavanje brojnih neriješenih pitanja u BiH.

Čović je ocijenio da "nikome ne trebaju aktivnosti" po pitanju revizije tužbe BiH protiv Srbije, te da je jasno da bi to moglo donijeti štetu BiH i odnosima sa susjedima.

"To bi nas potpuno vratilo unazad", upozorio je Čović i ocijenio da bi nakon toga nastao "potpuni kolaps" u civilnoj vlasti u BiH.

Govoreći kao lider HDZ-a BiH, Čović je potvrdio da su stručni timovi dvije stranke blizu rješenja kada je riječ o prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH.

On je rekao da je situacija u BiH složena i da se čini "da nisu svi na isti način toga svjesni", te poručio da se mora stvoriti ambijent da zemlja normalno funkcioniše, u čemu SNSD i HDZ BiH žele da daju doprinos.

Čović je naveo da je HDZ BiH zainteresovan i da se rješava pitanje "Sejdić i Finci", koje bi trebalo "otvoriti" do kraja mjeseca.

XS
SM
MD
LG