Dostupni linkovi

Crna Gora i NATO: Ratifikovanje pristupnog protokola u završnoj fazi


Zastava Crne Gore i NATO-a
Zastava Crne Gore i NATO-a

Crnogorski premijer Duško Marković i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenili su danas u Briselu da je Crna Gora na dobrom putu da uskoro postane članica NATO-a i da je proces ratifikovanja pristupnog protokola u završnoj fazi.

Marković je na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a rekao da je Crna Gora odlučna da uspješno okonča put ka Alijansi, uprkos pritiscima kojima je bila izložena, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"U ovom periodu bili smo izloženi raznim pritiscima kako bi Crna Gora bila zaustavljena u procesu integracije u NATO, ali smo snagom države, njenih institucija, demokratije i demokratskih principa odoljeli tom pritisku i danas cijeli proces ima zadovoljavajuću dinamiku", naglasio je Marković.

On je dodao da crnogorska vladajuća koalicija radi na tome da vrati opoziciju u parlament.

Marković: Crna Gora očekuje stalno članstvo u NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00


Marković vjeruje da će pristupni protokol biti ratifikovan i u SAD, dodajući da Crna Gora u Senatu ima gotovo stoodstotnu podršku, te da napetost u vezi sa ratifikovanjem protokola u SAD podstiču oni koji ne bi željeli da do toga dođe.

Stoltenberg je zahvalio na kontinuiranom doprinosu Crne Gore misijama NATO-a, ističući da ona na taj način pomaže izgradnju međunarodne bezbjednosti.

On je istakao da je članstvo Crne Gore u NATO-u veoma značajan korak naprijed koji znači dijeljenje koristi i odgovornosti kolektivne odbrane.

"Vi ćete imati isti glas kao i svaka druga zemlja za stolom, bez obzira na to koliko ona bila velika ili mala. I vaše članstvo u NATO-u će poslati jasan signal stabilnosti i bezbjednosti u cijelom regionu, što je osnova za napredak", rekao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG