Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bh. ministar Crnadak: Cilj je status kandidata za EU do kraja 2017.


Zastava EU u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je u Beču da je BiH opredijeljena za evropske integracije i istakao da je novi cilj sticanje statusa kandidata za EU do kraja ove godine.

Crnadak je, u razgovoru sa austrijskim ministrom za Evropu, integracije i spoljne poslove Sebastijanom Kurcom, naglasio spremnost za ulaganje dodatnih napora da se održi pozitivni zamah i nastave reformski procesi, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je naveo da u vrhu prioriteta BiH ostaju sprovođenje Reformske agende, efikasno funkcionisanje mehanizma koordinacije, te nastavak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te istakao značaj podrške Austrije BiH na putu ka EU.

Crnadak je informisao austrijskog ministra o aktivnostima na pripremi odgovora iz Upitnika Evropske komisije i naglasio opredijeljenost BiH daljem jačanju regionalne saradnje, posebno učešću u aktivnostima u okviru berlinskog procesa.

Dva ministra razgovarala su o sprovođenju Akcionog plana bilateralne saradnje za ovu godinu, berlinskom procesu, predsjedavanju Austrije OEBS-om i budućim aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH.

Crnadak je održao predavanje o temi "BiH na evropskom putu - iskustva i izazovi" na Diplomatskoj akademiji u Beču.

XS
SM
MD
LG