Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD pozdravile pokušaj smanjenja nasilja u Siriji dogovoren u Astani


Mark Toner. portparol američkog State Departmenta

SAD su u utorak pozdravile dogovor Rusije, Turske i Irana o uspostavljanju trostranog mehanizma za očuvanje primirja u Siriji, postignut tokom mirovnih pregovora predstavnika sirijskih vlasti i opozicije u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Portparol State departmenta Mark Toner rekao je da SAD "pozdravljaju svaku aktivnost usmerenu ka sprečavanju eskalacije sukoba u Siriji" i pozvao Moskvu, Ankaru i Teheran da "izvrše pritisak" na sirijsku vladu i njene saveznike kao i opozicione snage da se pridržavju primirja i stvore uslove za nastavak političkih pregovora između Sirijaca.

Pregovori u Astani vođeni su pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana.

Rusija, Turska i Iran postigli su dogovor o uspostavljanju trostranog mehanizma za konsolidovanje primirja koje će, kako je ranije danas navedeno, trajati skoro mesec dana.

U zaključcima sa dvodnevne konferencije u Astani o ratu u Siriji, te tri zemlje saopštile su da će iskoristiti svoj "uticaj" da ojačaju primirje, ne navodeći na koji način će to učiniti.

U zajedničkom saopštenju Moskve, Ankare i Teherana ocenjeno je da dogovor iz Astane otvara put političkim pregovorima u Ženevi pod pokroviteljstvom UN, zakazanim za 8. februar.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura rekao je ranije danas da će se zvaničnici tih zemalja uskoro ponovo sastati u Astani kako bi utvrdili parametre mehanizma za očuvanje primirja koje je na snazi od 30. decembra.

Nije poznato da su saopštenje tri zemlje, Rusije, Turske i Irana po okončanju pregovora potpisali predstavnici sirijske vlasti i opozicije.

XS
SM
MD
LG