Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sirijski mirovni pregovori u Astani završeni


Pregovarači o Siriji u Astani 24. januara 2017.

Ruski, turski i iranski zvaničnici okončali su razgovore u glavnom gradu Kazahstana, Astani, i dogovorili se da kreiraju mehanizam za nadgledanje krhkog prekida vatre u Siriji.

Nijesu međutim uspjeli da dogovore bilo kakav napredak prema političkom rješnju za končanje rata koji već šest godina razara ovu bliskoistočnu zemlju

Dvodnevni sastanak u Astani doveo je sirijske vladine zvaničnike i opozicione grupe zajedno u indirektnim pregovorima, čija je početna osnova bila proširenje primirja dogovorenog u decembru.

U zajedničkoj izjavi, izdatoj u utorak nakon okončanja pregovora, Iran, Rusija i Turska su naveli da će zajednički nadgledati prekid vatre i "osigurati puno pridržavanje svih ...te spriječavati bilo kakve provokacije, kao i da će determinsati sve modalitete prekida vatre".

Tri zemlje su ponovo reafrmisale svoju obavezu da nastave borbu protiv militanata "Islamske države" (IDIL), grupe Džabat al Šam (ranije poznate kao Al Nusra front) kao i da će ih "razdvojiti od drugih dijelova opozicije."

Rusija je bila žestoko kritikovana zbog vazdušnih udara na pripadnike umjerene sirijske opzicije, koje imaju podršku Turske i SAD, a koje se bore da sruše vladu predsjednika Sirije, Bašara al Asada, koji pak ima podršku Irana i Rusije.

U saopštenju se navodi da ove tri strane takođe podržavju učešće opozicije na sljedećim mirovnom pregovorima o Siriji, zakazanim za 8. februar u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN.

Nejasno je međutim da li su finalno saopštenje Rusije, Irana i Turske potpisali i sirijska vlast i opozicija.

Procjenuje se da je 300.000 ljudi ubijeno, a milioni drugih su iseljeni ili raseljeni iz Sirije u šestogodišnjem građanskom ratu koji je počeo u martu 2011.

XS
SM
MD
LG