Dostupni linkovi

Britanski parlament mora odobriti aktiviranje Člana 50 za Brexit


Gina Miller koja je podnijela zahjev Vrhovnom sudu govori ispred zgrade Suda nakon odluke da premijerka Theresa May mora dobiti saglasnost parlamenta za početak Brexita 24. januar 2017.
Gina Miller koja je podnijela zahjev Vrhovnom sudu govori ispred zgrade Suda nakon odluke da premijerka Theresa May mora dobiti saglasnost parlamenta za početak Brexita 24. januar 2017.

Vrhovni sud Britanije saopštio je da Vlada mora imati odobrenje parlamenta prije nego što započne proces izlaska iz Evropske unije, poznat kao Brexit.

Presuda donesena u utorak mogla bi potencijalno odužiti plan premijerke Therese May da otvori pregovore sa EU o izlasku, kako je ranije najvila do kraja marta.

Ali portparol premijerke May je rekao da plan aktiviranje Člana 50 za izlazak neće biti pomjeren i da će sljedeće korake koje vlada namjerava preduzeti javno objaviti kako je rekao "uskoro".

"Poštujemo odluku Vrhovnog suda i uskoro ćemo ih obavestiti o našim sledećim koracija", navodi se u saopštenju.

Presuda povećava nade pro-Eu političarima u Britaniji da će biti u mogućnosti da ispregovaraju "mekše" uslove za Veliku Britaniju pri povlačnju iz EU bloka.

May je planirala da iskoriti povčlačnje Člana 50 Lisabonskog sporauma i započne dvogodišnje pregovore o izlasku iz EU.

Kako navodi BBC, očekuje se da će poslanici o Brexitu glasati prije 31. marta, za kada je britanska Vlada najavila pokretanje procedure.

Vrhovni sud je zaključio da za odluku o izlasku EU nije potrebna saglasnost parlamenata u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj.

Dio britanske javnosti kritikovao je Vladu zato što se nije konsultovala sa parlamentom o odluci o napuštanju Unije.

Premijerka Theresa May ranije je navela je da može da bez saglasnosti parlamenta aktivirati Član 50, koji reguliše izlazak neke članice iz EU.

XS
SM
MD
LG