Dostupni linkovi

Gambija: Bivši predsjednik odnio novac i luksuzne automobile


Jahja Džameh
Jahja Džameh

Savjetnik novog predsjednika Gambije Maj Ahmad Fati kaže da je bivši lider te zemlje Jahja Džameh ispraznio državnu kasu, čak avionom otpremio i luksuzne automobile.

Maj Ahmad Fati se novinarima obratio u Senegalu u kojem novi predsjednik Adam Berou još čeka da se vrati kući, prenosi AP.

Fati je rekao da će se predsjednik "vratiti kući što je prije moguće".

Džameh je odnio sa sobom 11,4 miliona dolara, naveo je Fati, napominjući da su to dosad uspjeli da otkriju.

"Gambija je finansijski ojađena. Kase su bukvalno ispražnjene. Takvo je činjenično stanje. To je potvrđeno i u ministarstvu finansija i u Centralnoj banci Gambije", kazao je Fati.

Džameh je u toku dana odletio iz gambijske prijestonice Bandžula pošto je nakon silaska sa vlasti na kojoj je bio 22 godine riješio otići u egzil.

Pozivajući se na očevice, Rojters prenosi da su vojne jednice zapadnoafričkih zemalja ušle u glavni grad Gambije u sklopu operacije dovođenja na vlast legalno izabranog predsjednika.

Ovaj autoritarni vođa je preuzeo vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela zemlje pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobijedio Berou.

XS
SM
MD
LG