Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatski šef diplomatije: Dinamika pregovora Srbije i EU nije ubrzana


Davor Štier

Šef hrvatske diplomatije Davor Štir smatra da je dobro da se Srbija približi zapadnim strukturama, ali da to treba da bude na osnovu prave transformacije koja se mora postići u pristupnim pregovorima.

Štir je za Večernji list rekao da zvanični Zagreb neće dozvoliti zatvaranje poglavlja 23 dok Beograd ne promeni zakon o regionalnoj jurisdikciji.

“U Beogradu postoji ambicija da se u novom rasporedu odnosa pokušaju vratiti neke pozicije koje su izgubili u poslednjih 25 godina. Mi delujemo da to nikako ne bude na štetu hrvatskih interesa i da se izbegnu novi sukobi", rekao je Štir.

Za Hrvatsku je, kaže, važno da sve države jugoistočne Evrope, pa tako i Srbija, ispune sve kriterijume na putu ka EU i da taj proces bude transformacijski i verodostojan.

“Ne želimo da dižemo tenzije i nismo fokusirani na ping-pong izjave sa Srbijom, već isključivo na rezultate. Kad vidimo da je rezultat postignut, možemo ići dalje”, rekao je Štir, dan nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić u Davosu izjavio da hrvatski premijer Andrej Plenković ima otvoren poziv da dođe u Beograd.

Upitan da li dolazi do erozije kriterujuma u pregovorima ako se uzme u obzir da Haški sud izveštava kako Srbija ne sarađuje, ali Komisija ipak otvara 23. poglavlje o pravosuđu, Štir odgovara:

“Srbija je postala kandidat 2012. i dosad je otvorila šest poglavlja i zatvorila samo jedno od ukupno 35 poglavlja. Iz te perspektive ne može se govoriti o ubrzanoj dinamici pregovora”, smatra Štir.

On je naglasio da se moraju rešiti otvorena pitanja.

“Ali moramo uočiti i to da postoje i zajedničke pretnje i za Hrvatsku i za Srbiju te na tom planu uspostaviti dijalog i saradnju", dodao je on, misleći pre svega na migrantsku krizu.

“To ne smemo poistovetiti s terorizmom, ali to jeste zajednički izazov za Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje Evrope koji se ne može samo gledati kao humanitarno pitanje, već u obzir treba uzeti i sigurnosnu dimenziju. Potom politički, radikalni islamizam je velika pretnja. Ne islam kao vera, već islamizam kao ideologija zajednička je pretnja za Hrvatsku i Srbiju, ali i za BiH - poručuje Štir.

U tom kontekstu on navodi da je stabilnost BiH prioritet i da se na tome mora zajedno delovati s drugim zemljama EU, SAD-om, ali imati i otvoren dijalog s Ruskom Federacijom i Turskom koje su prisutne na ovom području.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG