Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel će tražiti sporazume sa Trumpom po pitanju trgovine i vojne potrošnje


Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će od novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa tražiti sporazume vezane za pitanja trgovine kao i vojne potrošnje, dodajući da će raditi na očuvanju veoma važnih veza između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Reuters.

Merkel je kazala da je Donald Trump jasno istakao svoja uvjerenja u govoru održanom na inauguraciji, te obećao da će staviti Ameriku na prvo mjesto.

"Reći ću dvije stvari osvrćući se na njegovo obraćanje, a prva je da čvrsto vjerujem da je ovo najbolje rješenje za sve nas, ukoliko naš rad bude utemeljen na pravilima, zajedničkim vrijednostima kao i zajedničkim akcijama u međunarodnom trgovinskom sistemu, ali i doprinosu vojnim saveznicima. Druga stvar je transatlantska veza koja neće biti nikako manje važna nego što je bila prethodnih godina. Ja ću raditi na tome, uprkos različitim mišljenjima, sporazumi kao i rješenja mogu biti ostvareni ukoliko budemo respektabilno razmjenjivali naše ideje", kazala je Merkel.

XS
SM
MD
LG