Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tahiri: Zbog negativnih dešavanja došlo do odlaganja otvaranja Ibarskog mosta


Ministrica za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, saopštila je da je zbog nekoliko negativnih dešavanja koje je, prema njenim riječima, prouzrokovala Srbija na Kosovu, došlo do odlaganja sprovođenja pojedinih briselskih sporazuma, kao što je onaj o otvaranju renovinarnog Ibarskog mosta u Mitrovici koje je bilo zakazano za danas.

“Negativna dešavanja i napetost je Evropsku uniju, koja je, inače, bila ovlaštena za otvaranje mosta, kao i za njegovu revitalizaciju, natjeralo da odloži otvaranje mosta”, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da se kasni i sa sprovođenjem sporazuma o pravosuđu, koje je trebalo da počne sa radom na sjeveru 10. januara.

“Kosovo je završilo sve pripreme što se tiče pravosuđa, ali je i ovaj proces odložen zbog zbog napete situacije”.

Tahiri je dodala da je Srbija u posljednje vrijeme počinila niz jednostranih provokacija s ciljem destabilizacije situacije na Kosovu i u regionu, “a te provokacije su bile dramatičnih razmjera i prijetnja miru i regionalnoj stabilnosti”.

Iz Kancelarije EU u Prištini rekli zu za RSE da se vode razgovori sa svim stranama kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje u vezi radova na mostu u Mitrovici.

Takođe se pregovara, dodaju, i o novom datumu otvaranja mosta.

Radovi na revitalizaciji mosta su prekinuti nakon što je lokalna samouprava u blizini mosta izgradila zid, kojem se protivi zvanična Priština.

Select an item to read

XS
SM
MD
LG