Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saradnik Merkelove: Tražio sam sankcije protiv Dodika


Predsjednik Odbora za ljudska prava u njemačkom Bundestagu smatra da treba uslijediti efikasan odgovor na ratne huškače na Balkanu (na fotografiji Milorad Dodik)

Predsjednik Odbora za ljudska prava u njemačkom Bundestagu Mihael Brand (Michael Brand), jedan od partijskih saradnika njemačke kancelarke Angele Merkel u CDU, u razgovoru za "Avaz" kazao je da je tražio da unutar Evropske unije budu pokrenute sankcije protiv predsjednika RS Milorada Dodika.

Brand je za "Avaz" istakao da sada treba uslijediti efikasan odgovor na ratne huškače na Balkanu, dodavši da je od ministra vanjskih poslova Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera zatražio "blagovremenu i jasnu reakciju".

"Diplomati u Briselu i Berlinu ne smiju duže biti puki gledaoci ove situacije, vremena je sve manje. Dodikova najava o jednostranom pomjeranju granica u Evropi opasna je igra vatrom. Kada osigurač počne gorjeti, bit će prekasno", kazao je Brand.

Istakao je da Dodik u znatnoj mjeri ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da je evidentno da jednostrano traži promjene granica na Balkanu.

"Nacionalisti u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Srbiji testiraju koliko daleko mogu ići sa EU. Nakon snažnog signala Sjedinjenih Američkih Država, Njemačka i EU ne smiju se više i sklanjati ili saginjati pred ovim problemom. Jer, nikakva reakcija također je reakcija. Pogrešni ljudi ovaj bi signal jako dobro razumjeli", naglasio je Brand.

Kako je kazao, ako bi Evropljani kod ovakve eskalacije usred Evrope doživjeli još jedan neuspjeh, to ne bi ostalo bez posljedica.

"Radi se o stabilnosti i sigurnosti u Evropi, posebno za Njemačku. Nedavne eskalacije između Srbije i Kosova baš se uklapaju u obrazac ispravljanja grešaka. Sve ovo ne dešava se slučajno. To je ista nacionalistička retorika kao i ona koja je stizala od Slobodana Milošević uoči ratova devedesetih godina", rekao je Brand.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG