Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senegalske trupe ušle u Gambiju


Senegal, arhivska fotografija

Senegalska vojska ušla je večeras na teritoriju Gambije kako bi naterali dugogodišnjeg predsednika Jahja Džameha da preda vlast i osigurali da novi predsednik Adam Barou može da preuzme dužnost, saopštio je portparol senegalske vojske.

Trupe su ušle u Gambiju nekoliko sati pošto je Barou položio zakletvu u ambasadi svoje zemlje u Senegalu, dok dugogodišnji predsednik Jahja Džameh odbija da preda vlast, što dodatno komplikuje političke prilike.

Novi predsednik ima podršku međunarodne zajednice, ali Džameh odbija da preda vlast, u čemu ima podršku parlamenta.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se izražava "puna podrška" novom predsedniku, a stari predsednik se poziva da preda vlast.

Zvaničnici Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS) saopštili su da su spremni da vojno intervenišu u Gambiji, ako njen dosadašnji predsednik Jahja Džameh nastavi da odbija da odstupi sa vlasti, iako je izgubio na decembarskim izborima.

Džame, koji Gambijom vlada od državnog udara 1994. godine i svrgavanja tadašnjeg predsednika Davde Džavare, tvrdi da su rezultati izbora neregularni. Pobednik decembarskih izbora Adama Barou, koji se iz bezbednosnih razloga nalazi u susednom Senegalu, ima podršku međunarodne zajednice.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG