Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump stigao u Vašington uoči inauguracije u petak


Kapitol hil u posljednjim pripremama za inauguraciju koja će se obaviti 20. januara 2017.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, stigao je u Vašington gdje će u petak položiti zakletvu kao 45 predsjednik SAD.

Sa Trumpom je u Vašington stigla i prva dama Melania, te njegova djeca sa prodicama.

Vašington se priprema za inauguraciju a nad ceremnijom se nadvija sjenka velikih tenzija. Veliki broj demokratskih predstavnika, njih skoro 50 u Kongresu, bojkotovaće ceremoniju inauguracije, a u samom Vašingtonu te još nekoliko gradova širom SAD održaće se veliki protesni marševi.

Domovinska sigurnost je zabrinuta da bi moglo doći do konflikta Trumpovih pristalica i demonstranta protiv njega, zbog čega su anagžovane jake snage bezbjednosti.

Budući pres sekretar Bijele kuće Sean Spicer je izjavio na svom prvom press brifingu u četvrtak da je Trump zatražio da oko 50 ljudi koji su radili u administraciji odlazećeg predsjednika Baracka Obame, ostanu da rade i u njegovoj administraciji radi osiguranja kontinutiteta.

Spicer je takođe nagovijestio da bi u Trump u Vašingtonu umjesto u Bijeloj kući, tradicionalnoj rezidenciji američkih predsjednika, mogao boraviti u svom Trump hotelu u Vašingtonu, kao "modela po kojem će upravljati".

Odlazeći američki predsjendik Barack Obama odlazi sa najvećim stepenom podrške u istoriji na kraju mandata, koja iznosi iznad 60 posto, dok dolazeći američki predsjednik Donald Trump ima najnižu stopu podrške jednog novoizabranog predsjenika u posljednjih 25 godina, od 40 posto.

Budući potpredsjednik SAD Mike Pence rekao je novinarima po dolasku u Vašington da su "spremni da rade za narod Amerike".

"Mogu vam reći da će to biti dirljiv i ponizan dan za izabranog predsjednika i njegovu pododicu" rekao je Pence.

XS
SM
MD
LG