Dostupni linkovi

Ruski i turski avioni izveli prve zajedničke napade na IDIL-a


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ruski i turski avioni izveli su prve zajedničke napade na položaje militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u gradu Al Babu na severu Sirije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruska i turska avijacija izvele su danas prve zajedničke vazdušne napade na džihadiste Islamske države u oblasti oko Al Baba", rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj.

On je dodao da je u operaciji učestvovalo devet ruskih i osam turskih aviona i da je bombardovano 36 ciljeva o kojima su zajedno odlučivali generalštabovi vojski dveju zemalja.

Moskva i Ankara potpisale su 12. januara sporazum o koordinaciji zajedničkih vazdušnih operacija protiv ekstremista u Siriji, a zajedno sa Iranom posredovale su u dogovoru o prekidu vatre između sirijske vlade i pobunjenika koji je na snagu stupio 30. decembra.

Rusija, Turska i Iran takođe su posrednici u direktnim pregovorima između vlade u Damasku i pobunjenika, koji treba da počnu 23. januara u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Rudskoj je naveo da sporazum o prekidu vatre "opstaje uprkos provokacijama" i dodao da je kršenje primirja smanjeno u poslednja 24 sata, što je, kako je ocenio, "povoljno za pregovore u Astani".

XS
SM
MD
LG