Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Antonio Tajani je novi predsjednik Europskog parlamenta


Antonio Tajani

Italijanski desničar Antonio Tajani izabran je večeras za novog predsjednika Europskog parlamenta (EP), saopćio je odlazeći predsjednik tog tijela EU Martin Schulz.

Tajani (63) izabran je u četvrtom i posljednjem krugu glasovanja prostom većinom od 351 glasa, dok su za njegovog protukandidata i sunarodnjaka, socijalistu Giannija Pittellija, glasovala 282 zastupnika, naveo je Schulz.

Kandidat iz redova Europske narodne partije desnog centra i bivši europski komesar za industriju od 2010. do 2014. godine u timu tadašnjeg predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Tajani je zajedno sa Pittellom vodio u sva tri prethodna kruga glasovanja, ali nijedan od njih nije dobio potrebnu apsolutnu većinu.

Tajani i Pittella su kao dva najbolje rangirana kandidata ušla u četvrti krug glasovanja, u kojem je novi predsjednik EP izabran prostom većinom glasova.

Obraćajući se europskim zastupnicima, Tajani je poručio da će "poštivati sve političke skupine", a svoju pobjedu posvjetio je žrtvama katastrofalnog potresa koji je prošle godine pogodio središnju Italiju i žrtvama terorizma.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, također predstavnik desnog centra, čestitao je Tajaniju na Twitteru, navodeći da je "spreman surađivati sa njim".

"Snažnoj i jedinstvenoj EU potreban je konstruktivan i efikasan parlament", napisao je Tusk.

Tajani je uz Tuska i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera treći demokršćanin koji se našao na jednoj od tri najviše funkcije u EU.

Pored Tajanija i Pittelle, u trci za predsjednika EP bili su i Belgijanka Helga Stevens, Britanka Jean Lambert, Italijanka Eleonora Forenza i Rumun Laurentiu Rebega.

XS
SM
MD
LG