Dostupni linkovi

Izetbegović: Nikolić je dobrodošao u Sarajevo


Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH u intervjuu za sarajevski list “Faktor” je izjavio da će se predsjednik RS Milorad Dodik i Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, morati pomiriti sa zajedničkom realnošću, ‘naročito imajući u vidu kakve sve zločine, kao hipoteku, nosi entitet Republika Srpska i njeni ratni kumovi’.

“Entitet Republika Srpska nema ni moralnih, ni historijskih, niti pravnih argumenata za otcjepljenje od BiH. Može to pokušati ostvariti samo novim ciklusom nasilja, a tad je pitanje kako bi se to završilo", kazao je Izetbegović za "Faktor".

Izetbegović je kazao i da je mogao odbiti posjetu srbijanskog predsjednika Sarajevu, ali da nije.

"Mogao sam, ali nisam i neću to uraditi, jer mislim da bi njegova posjeta bila prilika da mu u lice kažem da sve što radi i govori ne doprinosi izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa državom BiH na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osjećanja svih njenih naroda i građana. Dakle, Nikolić je dobro došao u Sarajevo kad god se odluči da dođe", poručio je Izetbegović.

Član bh Predsjedništva je rekao da su provokacije koje dolaze iz Republike Srpske i Srbije ‘provokacije koje će se pretvoriti u ozbiljne prijetnje ako ne dobiju pravi odgovor’.

“Pravi odgovor podrazumijeva zatvaranje svih drugih pukotina i frontova, i onih unutar SDA, i unutar bošnjačkog, i unutar bosanskog patriotskog fronta, i bolju saradnju sa hrvatskom komponentom, prije svega u BiH, ali i u Hrvatskoj, zatim i sa srpskom komponentom oličenom kroz Savez za promjene u BiH, i sa Aleksandrom Vučićem u Srbiji, agilniji nastup prema međunarodnom faktoru, prije svega Briselu i Washingtonu", dodao je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG