Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Univerzitet Sarajevo i kosovski univerziteti uspostavili saradnju


Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i rektor Univerziteta u Prizrenu Ram Vataj potpisali su sporazum o saradnji univerziteta

Univerzitet u Sarajevu i kosovski javni univerziteti od ove sedmice uspostavljaju saradnju, potpisivanjem sporazuma o saradnji, tokom trodnevne posete Kosovu delegacije Univerziteta u Sarajevu.

Sporazum o saradnji potpisan je za Univerzitetom u Prizrenu ‘Ukšin Hoti’, a predstoji ostvarivanje saradnje i sa Univerzitetom u Prištini ’Hasan Priština’ i onim u Peći ’Hadži Zeka’.

Sporazum predviđa saradnju kroz umrežavanje i razmenu studenata i nastavnog osoblja, rad na istraživanju, posete i razmene iskustava, organizaciju zajedničkih konferencija, kongresa i seminara, razmenu stručne literature, udžbenika i ostalih publikacija.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je nakon potpisivanja sporazuma sa Univerzitetom u Prizrenu rekao da se ovim uspostavlja otvorena saradnja u svim akademskim oblastima od zajedničkog interesa i da se studentima u nastavi na bosanskom jeziku na Kosovu, ali i studentima ostalih zajednica, otvaraju vrata sarajevskog univerziteta za master i doktorske studije.

Rektor Prizrenskog Univerziteta prof. dr. Ram Vataj je ocenio da će sporazum pomoći ovom univerzitetu i dati mogućnost studiranja kosovskim studentima i na Sarajevskom univerzitetu.

Bosna i Hercegovina još nije priznala Kosovo, te ove dve zemlje nemaju direktne diplomatske odnose i na snazi je vizni režim.

XS
SM
MD
LG