Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istanbul: Napadač na noćni klub priznao krivicu


Uhapšeni priznao zločin: Guverner Istanbula Vasip Sahinsa šefom policije Mustafom Caliskanom na konferenciji za medije

Muškarac koga su turske vlasti uhapsile zbog sumnje da je ubio 39 ljudi u napadu na istanbulski noćni klub "Reina", u novogodišnjoj noći, priznao je da je izveo taj napad.

Napadač je priznao zločin, rekao je guverner Istanbula Vasip Sahin novinarima, identifikujući uhapšenog kao Abdulgadira Mašaripova, rođenog u Uzbekistanu 1983. godine, prenosi AFP.

Njegovi otisci prstiju su se poklopili sa onima uzetim na mestu napada, dodao je guverner, navodi Rojters.

Istanbulski guverner je rekao i da je Mašaripov obučavan u Avganistanu, da govori četiri jezika i da se veruje da je u Tursku ušao u januaru 2016. ilegalno, preko istočnih granica.

Takođe je naveo da je jasno da je napad izveden u ime Islamske države, dodavši da su sa napadačem uhapšeni i jedan Iračanin i tri žene.

Prema guvernerovim rečima, 50 osoba je privedeno u operacijama potrage za napadačem.

Turski mediji su ranije javili da su vlasti u ponedeljak uveče uhapsile Mašaripova, posle dvonedeljne potrage, u luksuznom stambenom kompleksu u Istanbulu, zajedno sa još četiri osumnjičene osobe i da je policija danas počela da ih ispituje.

Anadolija je prenela da je tokom racije uhapšen i muškarac iz Kirgizije i tri žene - iz Somalije, Senegala i Egipta - dok je četvorogodišnji sin glavnog osumnjičenog stavljen pod privremeno starateljstvo.

Agencija navodi i da je policija izvela racije u stanovima članova osumnjičene uzbekistanke ćelije Islamske države u pet istanbulskih četvrti, pri čemu je privela nekoliko osoba.

Za napad na noćni klub odgovornost je preuzela Islamska država, tvrdeći da je napad u prvim satima nove godine bio odmazda za operacije turske vojske na severu Sirije, a od tada je muškarac koji je identifikovan kao glavni osumnjičeni bio u bekstvu.

XS
SM
MD
LG