Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva pozdravila Trumpovu izjavu da je NATO 'zastario'


Kremlj

Moskva je pozdravila izjavu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da je NATO "zastario" nakon koje je Njemačka kao ključan saveznik Alijanse reagirala sa zabrinutošću.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio jekako je„ NATO zaista trag prošlosti i da se Rusija s tim slaže.“

Peskov je rekao da "s obzirom da je NATO usmjeren na konfrontaciju, te je njegova cijela struktura posvećena idealima konfrontacije, onda se, NATOt eško može nazvati modernom strukturom koja nosi ideje stabilnosti, održivog razvoja i sigurnosti ".

NATO je u više navrata odbacio ruske tvrdnje da želi sukob, rekavši da je za akcije Saveza u istočnoj Europi odgovorno rusko ponašanje prema saveznicima, aneksija Krima , te potpora Moskve pro-ruskim separatistima u ratu u istočnoj Ukrajini.

Odgovor NATO saveza na Trumpovu izjavu je da saveza „ima puno povjerenje u predanost SAD sigurnosti u Evropi. Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu, je rekla da se glavni tajnik Jens Stoltenberg veseli radu s Trumpom i njegovim tim.

Trump je u intervjuu britanskom The Times i njemačkom Bildu kazao da je NATO "zastario" i da ne radio dovoljno u borbi protiv terorizma, ali je dodao da je savez je i dalje za njega vrlo važan .

XS
SM
MD
LG