Dostupni linkovi

Moody's nagodbom izbjegao sudski proces za izazivanje globalne finansijske krize


Banka Barclays, jedna od 15 banaka kojoj je agencija Moody's snizila rejting
Banka Barclays, jedna od 15 banaka kojoj je agencija Moody's snizila rejting

Američka agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's pristala je platiti 864 miliona dolara u nagodbi s američkim saveznim i državnim vlastima kako bi bio izbjegnut sudski proces u vezi rejtinga koje je ta agencija držala za rizične hipotekarne obveznice čiji je kolaps doveo do globalne financijske krize 2008.

Moody's je taj dogovor postigao s američkim ministarstvom pravde, 21 državom i Kolumbijskim distriktom kako bi se riješio optužbi da je pridonio najvećoj finansijskoj krizi od Velike depresije, poručilo je Ministarstvo pravde SAD-a.

"Moody's se nije pridržavao vlastitih standarda za kreditni rejting i nije se držao obećanja o transparentnosti uoči Velike recesije", saopćeno je.

Sličnu nagodbu najveća svjetska rejting agencija Standard & Poor's postigla je s američkim vlastima 2015., kada je pristala platiti 1,375 milijardi dolara.

Druga po veličini svjetska rejting agencija Moody's sada je poručila da će 437,5 miliona dolara kazne platiti Ministarstvu pravde SAD-a, a 426,3 miliona podijelit će 21 država i Kolumbijski distrikt.

Agencija je poručila i to da nagodba ne sadrži nalaze o kršenju zakona, kao i da je prihvatila mjere za osiguranje integriteta određivanja kreditnih rejtinga ubuduće.

Tom nagodbom završena je istraga Ministarstva pravde bez potrebe za saveznom tužbom.

Velike banke u SAD-u godinama su prodavale klijentima rizične hipotekarne obveznice, koje su nakon pada cijena nekretnina izgubile velik dio vrijednosti. To je 2008. dovelo do ogromnih gubitaka u američkom bankarskom sektoru, što se proširilo i na mnoge druge banke izvan SAD-a i pogurnulo američku privredu u recesiju, prenosi Hina.

XS
SM
MD
LG