Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski državljanin osumnjičen za pripremu likvidacije Đukanovića


Milo Đukanović

Ruski državljanin Eduar Širokov osumnjičen je za osujećeni plan likvidacije doskorašnjeg premijera Mila Djukanovića tokom proslogodisnjih, oktobarskih, parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, izjavio je u nedelju uveče crnogorski specijalni tužilac Veljko Rutović.

"Širokov je osumnjičen za pripremanje dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Crne Gore, što je vezano za plan lišavanja života tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Djukanovića", precizirao je Rutović Televiziji Crne Gore.

Širokov je jedan od dvojice ruskih državljana za kojim je raspisana medjunarodna potjernica zbog organizovanja osujećenog državnog udara u Crnoj Gori na dan izbora, u oktobru prošle godine.

Specijalni tužilac je objasnio da je za pripremanje Djukanovićeve likvidacije putem podstrekivanja osumnjičen "samo" Širokov i da mu se pored toga pripisuje i stvaranje kriminalne organizacije, kao i pokušaj terorizma.

Crnogorsko državno tužilaštvo sumnjiči grupu od 20 osoba za ta krivična dela većina njih su državljani Srbije i u pritvoru su u zatvoru u Podgorici.

Šef crnogorske kancelarije Interpola Dejan Djurović rekao je Televiziji Crne Gore da je policija imala kontakt sa ruskim kolegama koji su polovinom novembra potvrdili pasoše dvojice ruskih državljana koje Crna Gora potražuje, Širokova i Vladimira Popova.

Ruska strana, medjutim od tada nije odgovarala na upite iz Crne Gore, kazao je Djurović i precizirao da su do ostalih podataka, neophodnih za raspisivanje potjernice došli uz pomoć policije Srbije.

Policija Srbije je krajem prošle sedmice privela dvojicu srpskih državljana za kojima traga Crna Gora. Reč je o Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Sud u Podgorici je pritvorenima u ovom slučaju, krajem ove nedjelje produžio pritvor za još tri meseca. Oni su uhapšeni u 15. oktobra prošle godine, noć uoči izbora.

Optužnica mora biti podignuta najkasnije do sredine aprila.

XS
SM
MD
LG