Dostupni linkovi

VMRO DPMNE: Neprihvatljivi uslovi za formiranje vladajuće koalicije


Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

Partija mandatara za sastavljanje nove vlade Makedonije Nikole Gruevskog, VMRO DPMNE, saopštila je danas da su neprihvatljivi uslovi za formiranje vladajuće koalicije, koje je postavila Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija.

Predsjedništvo albanske partije DUI u četvrtak navečer je utvrdilo ključne elemente od kojih neće odustati u pregovorima sa bilo kojom makedonskom partijom i koje mandatar za formiranje vlade Makedonije mora da prihvati.

To su ozvaničavanje albanskog jezika, produžavanje mandata Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore i ubrzavanje procesa eurointegracija.

Međutim, VMRO DPMNE danas navodi da neće pregovarati, niti dozvoliti promjenu Ustava kojom bi albanski postao drugi zvanični jezik Makedonije, a mandat Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore bio produžen.

Gruevski ima rok do 29. januara da obezbijedi većinu u parlamentu i da formira kabinet.

Njegova stranka je na nedavnim izborima osvojila 51 mandat, a sa 10 poslanika dugogodišnjeg koalicinog partnera DUI imala bi tijesnu većinu od 61 poslanika u Sobranju sa 120 mjesta.

Lider DUI Ali Ahmeti je prije tri dana rekao da očekuje poziv Gruevskog za pregovore o novoj koalicionoj vladi, a dva druga moguća koaliciona partnera, Pokret Besa i Alijansa za Albance rekla su da ne žele da pregovaraju o vladi.

Ukoliko Gruevski ne uspije da formira vladu do 29. januara, mandat bi trebalo da dobije lider druge po veličini partije, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), koji je osvojio 49 mandata.

XS
SM
MD
LG