Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Guterres: Napredak u pregovorima oko Cipra, ali još dug put


Switzerland -- Antonio Guterres, United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), attends a news conference at the United Nations in Geneva, December 18, 2015

Glavni tajnik UN Antonio Guterres izjavio je danas da ne treba očekivati brzo rješenje za problem višedecenijske podjele Cipra.

Guterres je pozdravio napredak u pregovorima o ponovnom ujedinjenu otoka koji je postignut današnjim priključenjem predstavnika zemalja koje garantiraju očuvanje mira na otoku Velike Britanije, Grčke i Turske, navodeći da se pregovori nalaze na početnoj poziciji.

On je poručio predsjedniku Cipra Nikosu Anastasijadesu i lideru ciparskih Turaka Mustafi Akindži, koji već dva dana pregovaraju u sjedištu UN u Ženevi, da bi ovakav "proboj" mogao dovesti do napretka u pregovorima.

Naveo je da su dvojica lidera postigli "veliki napredak" oko pitanja kao što su teritorij, imovina i odnosi sa EU, ali je dodao da je potrebno pronaći instrumente kada su u pitanju sigurnosne opcije.

Cipar je od 1974. godine podijeljen na južni, grčki i sjeverni, turski dio, nakon što je Turska na otok poslala svoje snage, tvrdeći da je time spriječila intervenciju Atene koja je trebalo da dovede do ujedinjenja Cipra i Grčke.

XS
SM
MD
LG