Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Centralna izborna komisija poništila izbore u Stocu


Ploča ispred ulaza u zgradu Centralne izborne komisije BiH, Sarajevo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se poništavaju izbori u izbornoj jedinici Stolac za načelnika i za općinsko vijeće i to na 23 biračka mjesta.

"Lokalni izbori u BiH održani 02. oktobra 2016. u izbornoj jedinici Stolac na 23 biračka mjesta nisu provedeni u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, odnosno, kao što je javnosti poznato, izborni proces je prekinut. Današnja odluka nije pravosnažna, na nju se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave na web stranici Centralne izborne komisije BiH", navodi se u saopćenju CIK-a.

Nakon što su postale pravosnažne odluke Centralne izborne komisije BiH kojima su predsjednik i članovi Općinske izborne komisije Stolac razrješeni dužnosti, Centralna izborna komisija danas je imenovala zamjenskog predsjednika i zamjenske članove.

"Za zamjenskog predsjednika Općinske izborne komisije Stolac imenovan je Jozo Matić koji je općinski pravobranilac u Stocu, dok su za zamjenske članove imenovani Rifat Zlomužica koji je trenutno član Gradske izborne komisije Mostar i Predrag Šupljegljav, bivši član Gradske izborne komisije Mostar", dodaje se u saopćenju.

U vezi sa finansijskim sredstvima potrebnim za provedbu ponovljenih izbora u Stocu, CIK je danas usvojio zaključak o potraživanju sredstava iz rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2017. godinu u iznosu od 19.000 maraka. Navedena sredstva su potrebna za aktivnosti koje provodi Centralna izborna komisija BiH dok naknade članovima biračkih odbora osigurava općina.

XS
SM
MD
LG