Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SEF: Kapitalizmu hitno potrebne promene za borbu s populizmom


Reforma same prirodne kapitalizma neophodna je za borbu sa sve jačim populističkim pokretima širom sveta, saopštio je danas Svetski ekonomski forum (World Economic Forum - WEF) koji organizuje skup u Davosu.

Ostvarivanje većeg ekonomskog rasta je neophodno, ali i nedovoljno da se zacele podele u društvu koje su uočljive posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD i referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, dodao je Svetski ekonomski forum.

U izveštaju organizatora jednog od najvećeg okupljanja političkih i poslovnih lidera navodi se da je "sve veći disparitet u prihodu i bogatstvu" potencijalno najveći pokretač u narednih deset godina.

"To ukazuje na potrebu oživljavanja privrednog rasta, ali sve veća sklonost ka antiestablišmentskog populizma sugeriše da smo možda prošli fazu u kojoj će to samo popraviti lomove u društvu: reformisanje tržišnog kapitalizma mora biti dodata u planove", navodi se izveštaju o globalnim rizicima.

Kao primer povećanje nejednakosti, WEF ističe veliko povećanje u platama direktora korporacija, dok se mnogi ljudi u razvijenim privredama i dalje muče posle svetske finansijske krize.

"Kombinacija ekonomske nejednakosti i političke polarizacije može povećati rizike u svetu, kidanjem socijalne solidarnosti na kojoj počiva legitimitet naših ekonomskih i političkih sistema", naveo je WEF.

WEF je pored većeg privrednog rasta naveo da postoji potreba za dugoročnim razmišljanjem u kapitalizmu, za prihvatanjem važnosti identiteta i inkluzivnosti u političkim zajednicama, za smanjivanjem rizika od novih tehnologija ali i za iskoriščavanjem njihovih mogućnosti, kao i za jačenjem globalne saradnje.

WEF dodaje da neuspeh u rešavanju problema na izvoru rasta populizma predstavlja pretnju koja bi mogla preokrenuti trend globalizacije, ali i ocenjuje da iako populisti krive globalizaciju za gubitak tradicionalnih poslova, razlog može biti i sve brži razvoj tehnologije.

Kao globalni rizci su navedene i klimatske promene i starenje stanovništva.

XS
SM
MD
LG