Dostupni linkovi

Tilerson: Rusija opasnost, za to kriva dosadašnja američka politika


Reks Tilerson
Reks Tilerson

Rusija predstavlja opasnost, ali za to treba kriviti američku politiku, izjavio je Reks Tilerson, kandidat za američkog državnog sekretara u saslušanju pred Komitetom Senata za spoljnu politiku koji treba da potvrdi njegov izbor.

“Rusija je prekršila međunarodno pravo invazijom na Ukrajinu i aneksijom Krima. Naši NATO saveznici s pravom su zabrinuti zbog postupaka Rusije. Ali želimo sarađivati s Rusijom u borbi protiv radikalnog islama”, kazao je Tilerson.

On je istakao da radikalni islam predstavlja veliku opasnost za SAD i svet.

“IDIL treba pobediti i u Siriji, Iraku i Avganistanu i to će nam biti prioritet. Ponašanje Kine u Južnom kineskom moru je neprihvatljivo. Ona krade naše intelektualno vlasništvo, i ne radi s nama kako bi se rešilo pitanje Severne Koreje”, kazao je Tilsrson koji je naglasio da američko vođstvo mora biti obnovljeno.

Na pitanje senatora Marka Rubia da li veruje da je Vladimir Putin odobrio hakiranje i umešao se u američke predsedničke izbore, Tilerson je rekao da nema obaveštajne podatke o tome, ali da je Putin to mogao učiniti, iako nema dokaze za takve tvrdnje.

“Da li je Vladimir Putin ratni zločinac?” pitao ge je Rubio. “Ne bih koristio taj izraz”, nakon čega ga je Rubio podsetio na bombardiranje škola, bolnica, upotrebu klaster bombi, ubijanje civila i uništavanje Alepa, kršenje međunarodnog prava.

“Ima dovoljno dokaza da bi se reklo da je Putinova vojska počinila ratni zločine”, rekao je Rubio. Republikanski senator je govorio da li mu je poznato da se Putinovi protivnici ubijanju, zatvaraju, no Tilerson je ostao uporan u tvrdnji da za odgvor nema dovoljno informacija. Ali, potvrdio je da Rusija krši međunarodno pravo mešajući se u teritorijalni integritet drugih država.

Dok je Tillerson govorio bilo je upadica sa strane, no saslušanje nije prekidano.

Tillerson je rekao da iz ličnog iskustva može reći da Rusija za sve ima plan, te da deluje po njima želeći da obnovi svoju poziciju na globalnoj nivou koju je izgubila raspadom SSSR-a.

“Traže način kako da tu ulogu i ostvare jer je nuklerana sila” ukazao je Tilerson.

XS
SM
MD
LG