Dostupni linkovi

Protesti na Kosovu zbog hapšenja Haradinaja


Širom Kosova danas se protestuje zbog hapšenja Ramuša Haradinaja, predsednika Alijanse za budućnost Kosova u Francuskoj po poternici Srbije. Demonstranti zahtevaju njegovo oslobađanje i kritikuju vlast zbog dijaloga sa Srbijom, noseći parole:„kriminalce tražite u Sribji“

U organizaciji njegove partije Alijanse za budućnost Kosova, pod motom „Haradinaj je Kosovo“ danas su u Prizrenu, Gnjilanu, Peći, Mitrovici, Đakovici i Uroševcu u pet do 12 održani su protesti protiv, kako su rekli, uvreda i nepravde a povodom hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj.

Predsednik ogranka Alijanse u Prizrenu, Ljuljzim Kabaši, rekao je pred okupljenima da bi nastavak dijaloga sa Srbijom u Briselu, nakon ovog hapšenja, bio poguban primer daljeg ugrožavanja državnosti Kosova. Nastavak dijaloga bi imao smisao samo kada bi se potpisani sporazumi implementirali i kada bi se Kosovo smatralo ravnopravnim pregovaračem, istakao je Kabaši.

„Nažalost, Srbija polako realizuje bosanski scenario na Kosovu, a naša pregovaračka ekipa se hvali ’pozitivnim rezultatima i uspesima’ ovog dijaloga“, kazao je Kabaši, dodajući da je dijalog samo doprineo osnaživanju srpskog uticaja na Kosovu i destabilizaciji unutar zemlje.

„Ovo zadržavanje bivšeg komadanta, bivšeg premijera, još jednom je dokazalo krhkost naših institucija u ozbiljnim situacijama. Ako vlada ovako reaguje za jednu figuru kao što je Haradinaj, šta može da očekuje običan građanin?“, upitao je on.

Na protestu u Peći rečeno je da aktuelna politička klasa ugrozila kosovske borce.

„Moramo da se ujedinimo, da smo zajedno kako bi se prekinule ove politike protiv Albanaca i Kosovara“, kazao je Numan Balić, inače pripadnik bošnjačke zajednice, okupljenima u Peći.

U Gnjilanu je zatraženo i da se prekine dijalog sa Srbijom, što međutim nije podržala Skupština Kosova u utorak uveče. Alijansa za budućnost Kosova je nakon celodnevne rasprave o Haradinaju iznela rezoluciju kojom se zahteva njegovo hitno oslobađanje ali i prekid dijaloga, s čime se nisu složile vladajuće stranke.

XS
SM
MD
LG