Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dačić: Srbija ne odustaje od gonjenja Haradinaja


"Jedna od opcija koja je razmatrana je da se Srbija privoli da odustane od gonjenja putem zauzimanja nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava", rekao Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, izjavio je da je informacije o tome da albanska dijaspora navodno priprema zauzimanje srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništava, kako bi prinudila Srbiju da odustane od gonjenja Ramuša Haradinaja, Srbija dobila od zapadnih bezbednosnih agencija.

"Ova informacija je došla iz jedne velike zemlje i velike bezbednosne zajednice, sa imenima i prezimenima ljudi, sa zemljom o kojoj se razgovaralo kao mogućoj zemlji gde bi meta možda mogla biti naša ambasada ili konzulat", rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dačić je ponovio da Srbija neće odustati od gonjenja Haradinaja, a upitan o tome da je Haradinaj već privođen, pa pušten u Ljubljani, za RTS je rekao da „Srbija ne može da utiče na te zemlje da urade ono što ona misli da treba“.

"Jedna od opcija koja je razmatrana je da se Srbija privoli da odustane od gonjenja putem zauzimanja nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava ili objekta koji pripada Srbiji i uzimanja talaca. Tačno se zna ko je takve predloge iznosio, po imenu i prezimenu, gde živi", kaže Dačić.

Radi se o zemljama koje imaju brojnu albansku dijasporu, naveo je ministar spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova oštro je osudilo ovu Dačićevu izjavu, ocenivši je kao zapaljivu, tendencioznu i sa ciljem da se region drži pod tenzijom.

"To nije bilo kakvo izazivanje zapaljive retorike niti bilo čega o čemu bismo se svađali. Valjda svako treba da odgovara za ratne zločine", rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG