Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović: Bez potrebe se dižu tenzije oko obilježavanja Dana RS


Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da se bez potrebe dižu tenzije oko obilježavanja Dana Republike Srpske.

"Bez potrebe stalno dižemo tenzije, bez obzira ko kakve osjećaje ima prema bilo kojem datumu, pa i 9. januaru. Bojim se da nas takav pristup neće daleko odvući", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, rekao je nakon sjednice predsjedništva ove stranke da je više zagovornik ideje da se političari bave životnim pitanjima.

"Cijelu godinu smo posvetili obilježavanju Dana Republike Srpske, koji se do juče obilježavao da niko nije obraćao pažnju, a sada samo pričamo o tome. I o tome treba neko razgovarati, ali ne na način da pravimo tenzije koje će nas vidno vratiti nazad kada je u pitanju politika u BiH", rekao je Čović.

On je naveo da su u prošloj godini pretjeran značaj i pažnja dati referendumu u Republici Srpskoj, što se sada dešava sa obilježavanjem Dana Republike, a pažnja je potpuno skrenuta sa osnovne problematike - funkcionisanja BiH.

Govoreći o angažovanju Oružanih snaga u obilježavanju Dana Republike Srpske, Čović je rekao da Mladenu Ivaniću, kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH, pripada mogućnost da "ima dio Oružanih snaga BiH u funkciji praćenja rada predsjedavajućeg Predsjedništva" i on je tu mogućnost iskoristio.

"U Predsjedništvu BiH pokušali smo naći neko rješenje koje bi bilo dio kompromisa preko Ministarstva odbrane BiH i mislim da je ministar odbrane BiH sa svojim zamjenicima, takođe, tražila rješenje tako da na neki način budemo dio protokola, a da ne izazivamo nikakve reakcije", dodao je Čović.

XS
SM
MD
LG