Dostupni linkovi

Poljska: Novi crni bilans - 10 smrznutih za samo jedan dan


Iako su većina žrtava beskućnici, Centar upozorava Poljake da obrate pažnju i na starije sugrađane
Iako su većina žrtava beskućnici, Centar upozorava Poljake da obrate pažnju i na starije sugrađane

Zima i arktički mrazevi sa dvocifrenim temperaturama ispod nule koji ne popuštaju u Poljskoj doneli su novi crni dnevni rekord, pošto je 10 Poljaka umrlo od smrzavanja samo za poslednja 24 časa, a u susednoj Češkoj protekli vikend doneo je šest novih žrtava zime, u Slovačkoj odneo četiri života.

"U poslednja 24 časa od smrzavanja je umrlo 10 ljudi. Od 1. novembra ukupno 65. Tokom zime umire zbog smrzavanja prosečno 80 osoba. Ne zaboravite da možemo da im pomognemo. Samo pozovite broj 112", apelovao je jutros Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

Iako su većina žrtava beskućnici, Centar upozorava Poljake da obrate pažnju i na starije sugrađane, bolesne i ljude koji su pripiti izašli u šetnju jer su i oni ugroženi.

Centar je apelovao na Poljake i da pripaze na grejne instalacije i peći pošto je otkako je 1. septembra počela grejna sezona već 24 Poljaka umrlo od trovanja ugljen monoksidom iz neispravnih peći, a Vatrogasna straža saopštila je da je samo od četvrtka 12 Poljaka stradalo u požarima.

Rekordno niske temperature u Češkoj tokom vikenda kada je izmereno na jugu čak i 34,6 stepeni ispod nule odnele su šest života, najviše u Pragu gde je nađen mrtav, smrznut, jedan čuvar parkinga i trojica beskućnika.

Mraz je kosio živote i u Slovačkoj gde tokom vikenda na raznim krajevima zemlje četvoro ljudi nije preživelo mraz nezapamćen u nekim oblastima čak pola veka, među njima i jedan stariji Slovak koga su smrznutog našli gotovo pred vratima njegove kuće u centralnoj Slovačkoj i 54-godišnja žena na severu Slovačke kraj Žiline koja se smrzla kada se prečicom preko livada vraćala kući.

Mraz i mirno vreme bez vetra pogoršali su i smog u centralnoj i južnoj Poljskoj i industrijskim oblastima istočne Češke i lokalne vlasti apeluju na građane da ne izlaze ako ne moraju.

U Poljskoj u kojoj čak 33 mesta spada u 50 s najzagadjenijim vazduhom u Evropskoj uniji, a kraj Krakova, na jugu, smog je povremeno gori nego u Pekingu. Varšava i Krakov su zbog smoga omogućile danas svojim žiteljima besplatan gradski prevoz.

XS
SM
MD
LG