Dostupni linkovi

Ivanić: Naredio sam da počasna jednica OSBiH bude u Banjoj Luci


Ja sam odlučio da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje: Mladen Ivanić
Ja sam odlučio da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje: Mladen Ivanić

Predsjedavajući Predsjendištva BiH Mladen Ivanić izjavio je da kao član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH, te da je to bio slučaj i u nedelju u Banjoj Luci, kada je pologao vijence u okviru aktivnosti obilježavanja „Dana RS-a“, kojeg je neustavnim proglasio Ustavni sud BiH.

„Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje“, rekao je Ivanić novinarima.

Ako neko, kako je naglasio, za ovo snosi odgovornost, onda je to on.

„Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni kao predsjedavajućim Predsjendištva BiH počasna jedinica 'pripada' i to je i bio način kako sam rekao da će oni u ovome učestvovati“, istakao je on.

Pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine povukli su se s ceremonije nakon što su predali raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću koji je u nedeljupoložio vijence palim borcima RS-a.

Ovaj puk bio je postrojen samo tokom dolaska Ivanića koji prisustvuje aktivnostima obilježavanja "Dana RS-a", kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

XS
SM
MD
LG