Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pernar: Više nisam katolik, katoličko svećenstvo u službi HDZ


Ivan Pernar

Zastupnik Živog zida u Hrvatskom saboru Ivan Pernar objavio je da više nije katolik i da je istupio iz Katoličke crkve jer nije saglasan sa njenim političkim porukama.

"Ne slažem se sa njenom vjerskom naukom, niti političkim porukama, kao što su zabrana ženidbe za svećenstvo, čistilište, ispravnost klanjanja pred kipovima, nepogrešivost pape i da svećenici mogu opraštati grijehe", objavio je Pernar na Facebooku.

On je objasnio i zašto je jučer bio na proslavi Badnje večeri u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, a nije bio na proslavi katoličkog Božića ili Badnjaka.

"Razloga je više, ali dva su osnovna. Na sam događaj pozvalo me je njihovo svećenstvo. Poziv od katoličkog nikada nisam dobio, pa se u skladu s tim nisam ni osjetio pozvanim", objašnjava Pernar.

On je kao drugi razlog naveo to što je katoličko svećenstvo u službi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), prenosi portal Index.

Pernar tvrdi da HDZ, osim što je uništio Hrvatsku, želi da uništi i njega lično i to "montiranim postupcima, zloupotrebom državnih institucija i putem državne televizije".

"Srpska pravoslavna crkva nema za cilj dovođenje HDZ-a na vlast, niti se miješa u našu politiku i bavi se vjerskim pitanjima. Za katoličku crkvu se to ne može reći", ocijenio je Pernar.

Portal Index navodi da je Pernarov potez izazvao niz negativnih i šovinističkih reagovanja na Facebooku, a zbog takvih komentara Pernar je objavio još jedan post na ovoj društvenom mreži u kome je komentirao sve one koji "ga nazivaju Srbinom i komunistom zato što nije katolik, ni član HDZ-a".

XS
SM
MD
LG