Dostupni linkovi

Obilni snijeg 'paralizirao' Istanbul


Snijeg u gradu na Bosforu, arhivska fotografija
Snijeg u gradu na Bosforu, arhivska fotografija

Teška snježna oluja u subotu je paralizirala život u Istanbulu, dok je na stotine letova otkazano a Bosfor je zatvoren za morski saobraćaj.

Oluja je stvorila nanose od skoro 40 centimetara snijega u dijelovima turske metropole tokom noći, izazivajući haos na cestama dok su putnici pokušali napustiti grad tokom vikenda.

Za one koji ne putuju, snježne padavine pružile su rijetku priliku da vide slavne istanbulske minarete i bogomolje prekrivene snježnim pokrivačem.

Državni avioprevoznik Turkish Airlines otkazao je petstotinjak letova u s glavnog aerdroma "Ataturk" i s drugog po veličini "Sabihga Gokcen", jer je snijeg izazvao lošu vidljivost.

Četiri interkontinentalna leta - iz Indije, s Maldiva, iz Južne Afrike i Vijetnama - koji su kretali prema Istanbulu preusmjereni su u južni hrad Gazientep sjeverno od Sirije, javila je novinska agencija Dogan.

Obalna straža naredila je prekid brodskog saobraćaja preko Bosforskog moreuza - jednog od najprometnijih svjetskih morskih prolaza - u oba pravca zbog loših uslova.

Gradska trajektna kompanija Sehir Hatari, koja je nadležna za redovni prelazak putnika između evropske i azijske strane grada, objavila je da su sve rute prekinute za današnji dan.

Meteoroloizi su najavili da će se snježna oluja nastaviti tokom dana prije nego što popusti tokom večeri. Temperature ispod tačke smrzavanja očekuju se i u narednim danima, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG