Dostupni linkovi

Američka vojna oprema dopremljena u Njemačku


Dopremanje američke vojne opreme u Njemačku
Dopremanje američke vojne opreme u Njemačku

Američki tenkovi, haubice i druga vojna oprema dopremljeni su u Njemačku u sklopu misije kodnog naziva "Atlantska odlučnost" koja se provodi s ciljem kako bi se umanjila zabrinutost zbog potencijalnih napada iz Rusije.

Ova pošiljka vojne opreme biće premještena u istočnu Evropu u narednih nekoliko sedmica.

Istovar sa brodova počeo je danas u luci Bremerhaven na sjeveru zemlje, i označio početak raspoređivanja treće američke borbene brigade na tlu Europe, javlja Deutsche Welle.

Stotine kamiona i tenkova će se iz Njemačke transportovati dalje željeznicom i cestama do istočne Europe.

Tokom naredne dvije sedmice, oko 4.000 vojnika će biti pridruženo pripadajućoj vojnoj opremi u Poljskoj prije nego se rasporede u još sedam zemalja, članica NATO saveza - od Estonije do Bugarske.

Sjedište jedinica će biti stacionirano u Njemačkoj i biće zaduženo za logistiku.

Ovo raspoređivanje snaga i opreme dio je operacije kodnog naziva ‘Atlantska odlučnost’, i plana koji je američka administracija obznanila u oktobru prošle godine kao odgovor na zabrinutost zemalja Baltika, Latvije, Litvanije, ali i Poljske i još nekih drugih zemalja nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

Rusija je, u međuvremenu, kritikovala ove poteze označivši ih kao "agresivno nagomilavanje vojne opreme u regiji od zapadnih zemalja".

XS
SM
MD
LG