Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nikolić: O Danu RS-a se ne pitamo ja i Izetbegović, već narod


Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da se o proslavi Dana Republike Srpske ne pitaju ni on, ni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izebegović, već narod koji je to izglasao na referendumu.

"Proteklo je 25 godina od dana kada je Republika Srpska postala ravnopravni entitet sa ostalim u Bosni i Hercegovini. To treba proslaviti. Građani Republike Srpske doneli su odluku na referendumu, tu se dalje ne pitamo ni Izetbegović, ni ja, nego narod", rekao je Nikolić govoreći o odlasku u Banjaluku na proslavu Dana Republike RS, 9. januara.

Nikolić je rekao da Srbija ima obaveze na osnovu Dejtonskog sporazuma, da ima specijalne veze sa Republikom Srpskom i dodao da on ima ustavnu obavezu da brine o Srbima gdje god živeli.

On je rekao da je "problem to što Izetbegović misli da predstavlja Bosnu i Hercegovinu i da ako ne postoji dogovor s njim, nema dogovora ni sa Bosnom i Hercegovinom", i istakao da je važnije da sarađuju dvije zemlje, nego dva predsjednika.

"Ja sam prošli put prihvatio njegov savet, kada je rekao da nisam dobrodošao u Sarajevu i ja nisam došao. Ako i sada bude rekao da nisam dobrodošao u Sarajevu, onda u Bosna i Hercegovina treba da razmisli da li jedan čovek može da odlučuje kako treba da izgledaju odnosi Bosne i Hecegovine i Srbije", rekao je Nikolić.

On je dodao da "Izetbegović treba da se pokrije ušima" poslije onoga što je premijer Srbije Aleksandar Vučić doživio u Srebrenici, na obilježavaju 20 godina od genocida.

Izetbegović je ranije izjavio da bi Nikolić trebalo da razmisli o dolasku u Banjaluku 9. januara, na proslavu Dana Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG