Dostupni linkovi

Dodik: Srbi su okupljeni u državi koja se zove Republika Srpska


Milorad Dodik, predsjednik RS
Milorad Dodik, predsjednik RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodika očekuje da, i pored svih osporavanja i stavova Predsjedništva BiH, vidi postrojen Treći puk Oružanih snaga BiH u Banjaluci 9. januara na proslavi "Dana RS-a", kojeg je neustavnim ocijenio Ustavni sud BiH.

"Očekujem da vidim postrojen Treći puk na smotri koja će se održati na Trgu Krajine, kako to i dolikuje obilježavanju ovog praznika i kako smo to na neki način i htjeli. Možda neće šetati čitavom ulicom, ali će biti postrojeni na Trgu Krajine, kao i vojni orkestar", kazao je on.

Nakon što na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH nije donesena odlukа о učestvovanju Тrеćеg pјеšаdiјskоg pukа Оružаnih snаgа BiH zbоg nеdоstаtkа kоnsеnzusа, Dodik je u izjavi novinarima rekao da to neće uticati na njihovo prisustvo 9. januara i da se oko svega dogodila potpuno nepotrebna situacija, te da će RS nastaviti da slavi "svoj dan“ i "to će dogoditi i ovog 9. januara".

"Nismo tražili jedinicu Oružanih snaga BiH, već Trećeg pješadijskog puka koji baštini tradiciju RS-a, njene vojske i ima u svom nazivu RS", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je optužio "političko Sarajevo“ da daje najveći doprinos "urušavanju i minimalnog povjerenja Srba u Bosnu i Hercegovinu“, te upitao zašto bi RS bila dio BiH, ukoliko joj se oporava da slavi svoj dan te "da nikada nije bilo manje njeno povjerenje u BiH i da ga gotovo i nema te da je RS unutar BiH zato što mora“.

"Srbi su okupljeni u državi koja se zove RS, afirmišući svoja prava. Naravno da oko sebe imamo i neprijatelje koji su oličeni u 'političkom Sarajevu', koji pokušavaju od početka da devastiraju ulogu RS, ali s tim moramo da živimo. Ali nije važno šta oni hoće, da li hoće da vide predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Treći puk, već šta mi hoćemo. Mi ostajemo pri tome da obilježimo 9. januar kao Dan RS", kazao je Dodik.

U Republici Srpskoj će 9. januar biti obilježen kao Dan RS-a, uprkos odluci Ustavnog suda BiH da se radi o neustavnom prazniku.

XS
SM
MD
LG