Dostupni linkovi

Episkop Porfirije: Hrvatska pravoslavna crkva za pravoslavlje ne postoji


Episkop Porfirije, Zagreb
Episkop Porfirije, Zagreb

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je da grupacija koja sebe naziva "Hrvatskom pravoslavnom crkvom za pravoslavlje" ne postoji i da je ona isključivo problem države.

"Delovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidim kao problem Srpske pravoslavne crkve i Pravoslavne crkve u svetu", ističe se u saopštenju mitropolita Porfirija i dodaje da ona za pravoslavlje jednostavno ne postoji, javlja agencija Hina, prenosi Beta.

U saopštenju koje je medijima kasno sinoć prosledio Eparhijski upravni odbor Eparhije zagrebačko-ljubljanske u Zagrebu, episkop Porfirije dodao je da je "takva grupacija postojala samo u fašističkoj NDH, kada je služila isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu".

Episkop Porfirije dodao je da je delovanje Hrvatske pravoslavne crkve isključivo problem hrvatske države, njenog identiteta, načina kako država želi da je dožive njezini građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Europu i svet.

Takozvana Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit najavili su juče da će na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu održati javni obred "Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanja", što je predsednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac ocenio kao "provokaciju i pretnju" i kazao da se nada da će nadležni učiniti sve da vernici bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslave rođenje Hristovo.

XS
SM
MD
LG