Dostupni linkovi

Ivanić: Treći pešadijski puk na obeležavanju dana RS


Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da će pripadnici Trećeg pešadijskog puka (vojnici iz RS) Oružanih snaga BiH biti prisutni na obeležavanju Dana Republike Srpske.

Ivanić je rekao novinarima u Sarajevu da oni neće učestvovati u svečanom defileu, ali da će biti na manifestacijama obeležavanja 25 godina od nastanka Republike Srpske.

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš odobrila je učešće Vojnog orkestra u obeležavanju Dana RS, ali zvaničnici RS traže da se odobri učešće u proslavi celom Trećem pešadijskom – RS puku Oružanih snaga BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik je poručio da "RS odbacuje delimično odobravanje učešća i da joj ne treba njihov vojni orkestar".

Ivanić je naveo da je o tome razgovarano na današnjoj sednici Predsedništva BiH i da nije postignut konsenzus.

"Insistirao sam na tome da održim sednicu sa druga dva člana Predsedništva BiH. Malopre smo razgovarali, ali nemamo odluku. Bakir Izetbegović i ja imamo različite stavove. Ja smatram da pripadnici OS BiH treba da budu prisutni, a Izetbegović ima suprotno mišljenje", rekao je Ivanić novinarima na prijemu koji je u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu organizovao povodom pravoslavnog Božića.

Prema njegovim rečima, novim zakonom o praznicima RS ispoštovana je odluka Ustavnog suda BiH, te da niko nije doveo u pitanje novi Zakon o RS.

"Nepotrebno se ušlo u stalno inaćenje i stvaranje negativne atmosfere. Svi oni koji su pokrenuli apelaciju (o 9. januaru kao Danu RS), neće uspeti, jer to neće prihvatiti Srbi, a imamo temu oko koje će narednih meseci biti svadja", kazao je Ivanić.

Ivanić je naglasio da ne shvata šta je problem i u dolasku predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Banjaluku.

"Otvaranje takvih tema je pogrešno, a ne daj Bože da se stvori ambijent da zbog toga ponovo bude otkazana Nikolićeva poseta BiH, to je stvar koju ja ne bih mogao da otrpim niti bi nakon toga stvari mogle da se odvijaju normalno", rekao je Ivanić.

Ustavni sud BiH je osporio odredbe Zakona o praznicima RS prema kojima se 9. januar proslavljao kao Dan republike, ocenivši da su te odredbe neustavne i diskriminirajuće po gradjane RS koji nisu Srbi i pravoslavci, budući da se taj dan obeležavala i krsna slava RS.

XS
SM
MD
LG