Dostupni linkovi

Hodžaj traži da Francuska oslobodi Haradinaja


Enver Hodžaj
Enver Hodžaj

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj danas je telefonom razgovarao s ministrom spoljnih poslova Francuske Žan-Markom Eroom o pritvaranju lidera ;Alijanse za budućnost Ramuša Haradinaja u Francuskoj.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Hodžaj francuskom kolegi rekao da su nalozi za hapšenje koje izdaje Srbija neprihvatljivi i nevalidni, da je Haradinaj nevin i da su optužnice Srbije politički motivisane.

"Imao sam dug telefonski razgovor s mojim francuskim kolegom. Objasnio sam mu stvorenu situaciju i apsurdnost zahteva Srbije koji su za nas neprihvatljivi. Zatražio sam podršku da se gospodin Haradinaj što pre oslobodi i verujemo da će se dogoditi", rekao je Hodžaj.

Razgovor Hodžaja s Eroom je deo intenzivnih angažovanja institucija Kosova, Ministarstva spoljnih poslova Kosova i diplomatske službe da se oslobodi Haradinaj kojeg je francuska policija sinoć uhapsila na osnovu medjunarodne poternice Srbije.

Haradinaj je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana bio oslobođen.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

XS
SM
MD
LG