Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje južnokorejskoj predsednici zbog korupcionaškog skandala


Predsednica Južne Koreje Park Guen-Hje

Poslanici južnokorejskog parlamenta optužili su danas predsednicu Park Guen-Hje tokom iznošenja usmenih izjava na suđenju za njen opoziv da je "široko i ozbiljno" prekršila Ustav. Poslanici, koji imaju ulogu tužioca na suđenju, naveli su da je neophodno da predsednica napusti funkciju da bi se popravila šteta koju je svojim postupcima nanela demokratiji u Južnoj Koreji

Advokat odbrane je naveo da se optužnica protiv predsednice Južne Koreje, koja nije prisustvovala suđenju, ne bazira na dokazima i činjenicama, već na medijskim navodima.

Park je optužena da je dozvolila svojoj bliskoj prijateljici i savetnici da manipulacijama utiče na vlast i nezakonito stekne veliko bogatstvo.

Njena saradnica i prijateljica Čoi Su Sil pojavila se danas u drugom sudu u Seulu, gde je odbacila sve optužbe. Ona nije imala zvaničnu funkciju, ali se veruje da je koristila svoj uticaj da natera preduzeća da daju milione dolara njenim fondacijama.

Parlament je 9. decembra prošle godine glasao o opozivu južnokorejske predsednice i oduzeo joj sve nadležnosti.

Ustavni sud ima rok od šest meseci da odluči da li će predsednica moći da ostane na toj funkciji ili ne. Ukoliko presuda bude negativna novi predsednički izbori će biti raspisani u roku od 60 dana.

XS
SM
MD
LG