Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska: U toku izručenje Delimustafića BiH


Tabla ispred ulaza u zgradu Suda i Tužilaštva BiH, Sarajevo

U toku je postupak izručenja nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Alije Delimustafića iz Hrvatske u BiH, potvrdila je agenciji Srna stručna saradnica u Kantonalnom sudu u Sarajevu Amra Kovačević.

"Mogu samo potvrditi da je postupak izručenja u toku. Prema proceduri, po naredbi Kantonalnog suda, sudska policija preuzima lice koje se izručuje od Granične policije", rekla je Kovačević.

Nakon što je Delimustafić pristao na pojednostavljeno izručenje BiH, vanraspravno vijeće Županijskog suda u Karlovcu dostavilo je dokumentaciju Ministarstvu pravosuđa Hrvatske koje je dalo pristanak za ekstradiciju Delimustafića za kojim je potjernicu raspisao Kantonalni sud u Sarajevu.

Alija Delimustafić uhapšen je na osnovu međunarodne Interpolove potjernice 21. decembra u autobusu kod Karlovca, na relaciji Rijeka – Zagreb.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti ga da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila ilegalnim preuzimanjem i preprodajom nekretnina na području Sarajeva.

Delimustafićev saučesnik Jusuf Škrijelj je još u bjekstvu.

XS
SM
MD
LG