Dostupni linkovi

Tahiri: Zid se uklanja, a potom sledi otvaranje mosta


Zid u Severnoj Mitrovici
Zid u Severnoj Mitrovici

Zid u Severnoj Mitrovici "koji je izgrađen po naredbi Srbije" biće uklonjen tokom meseca januara na osnovu zakona Kosova koji ne dozvoljavaju ometanje slobode kretanja, izjavila je za RSE Edita Tahiri, ministarka za dijalog u vladi Kosova.

Zid u Severnoj Mitrovici je izgrađen u blizini glavnog ibarskog mosta na kojem EU izvodi radove za ponovno puštanje u promet ovog mosta.

Kako je ranije bilo najavljeno, most je trebao da bude otvoren za pešake i saobraćaj 20. januara. Medjutim, kako kaže Tahiri, sada je fokus na uklanjanju ilegalnog zida, a nakon toga će se okončati i radovi na revitalizaciji mosta.

"Izgradnja ovog zida imala je političku pozadinu kako bi se ometao i sam proces revitalizacije mosta. To je očigledno. Ali, više od toga, Srbija je pokušala da destabilizuje situaciju zbog čega smo mi bili veoma oprezni. Kao što smo uklonili sve barikade, uklonićemo i ovaj zid", kazala je Tahiri.

Ona je dodala da je Ministarstvo sredine i prostornog planiranja u petak ponovo izvršilo inspekciju na terenu u Severnoj Mitrovici i prekinulo radove koje je nastavila lokalna samouprava tog dana.

"Preneto im je i da će Vlada Kosova u odgovarajućem trenutku tokom januara rešiti ovo pitanje i ukloniti zid", kazala je ona.

Tahiri dodaje da Srbija mora da dokaže da je posvećena dobrosusedskim odnosima, a da normalizacija odnosa podrazumeva ukidanje paralelnih struktura i prekid provokacija koje samo odlažu sprovodjenje sporazuma. Nije poznato kada će dijalog sa Srbijom biti nastavljen, dodaje ona, ali je fokus sada svakako na uklanjanju zida.

Skupština Kosova je krajem decembra usvojila rezoluciju koja nalaže Vladi Kosova da zid u Severnoj Mitrovici ukloni tokom januara meseca.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008, a dijalog o normalizaciji odnosa izmedju dvije države pod pokroviteljstvom EU se vodi od 2011, a prvi sporazum je parafiran 2013.

XS
SM
MD
LG